سامانه gs1

سامانه GS1 چیست ؟!

GS1 چیست؟ (شناسه GTIN)

GS1

مطمئنا همه شما تجربه خرید از سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های بزرگ را دارید، اگر دقت کرده باشید زمانی که برای پرداخت هزینه به بخش صندوق فروشگاه مراجعه می‌کنید، صندوقدار با اسکن بارکد درج شده روی کالا نوع محصول و قیمت آن را مشخص می‌کند. بارکدها از یک الگوی مشابه شامل خطوط سیاه که با فاصله‌های متفاوت کنار هم قرار گرفته شده‌اند تشکیل شده‌اند و حامل اطلاعاتی هستند که توسط بارکدخوان قابل خوانش و تفسیر می‌باشند. سازمان جهانی GS1 (جی اس وان) یک زبان مشترک و استاندار برای بارکدهایی که روی کالا چسبانده می‌شود تعیین کرده است تا بارکدها در سراسر دنیا قابل شناسایی و رمزگشایی باشند.

بارکد

ردیابی کالا با کد GS1

بارکدها کاربردهای زیادی دارند، اگرچه که ممکن است فکر کنید که بارکد فقط راهی برای قیمت گذاری کالاها در سوپرمارکت‌ها یا فروشگاه‌های بزرگ است. بارکد که اولین بار در سال 1973 مورد استفاده قرار گرفت، امروزه در تمام جنبه‌های زندگی بسیار رایج شده است از محصولات غذایی، دارویی و تجهیزات پزشکی گرفته تا کتاب‌های کتابخانه، همه و همه از کاربردهای بارکد هستند.

امروزه از بارکدها بیشتر در حمل و نقل و تدارکات و لجستیک استفاده می‌شود. بارکد نقشی اساسی در زنجیره‌های تأمین دارند و شما را به عنوان تولید کننده قادر می‌سازند محصولات‌تان را هنگام حرکت در زنجیره تأمین به طور خودکار شناسایی و ردیابی کنید.

سازمان GS1

انواع مختلفی از بارکد وجود دارد. برای اینکه سیستم‌های اطلاعاتی بتوانند این کدها را “بخوانند” و رمزگشایی کنند، باید با استفاده از یک “زبان” یا استاندارد خاص چاپ شوند. جی اس وان سازمانی است که یک زبان مشترک برای بارکدها را تعریف کرده است. استانداردهای GS1  زبان مشترکی است که در سراسر زنجیره تامین از مواد اولیه، خط تولید، عمده فروشی، خرده فروشی تا مصرف کننده استفاده می‌شود..

بارکد GS1 و شماره کالاهای تجارت جهانی GTIN برای اکثر کالاها در دنیا اجباری شده است. هنگامی که بارکد خود را از GS1 دریافت می‌کنید، مصرف کنندگان نیز می‌توانند از معتبر بودن کالاهای شما اطمینان حاصل می کنند.

به عنوان تولید کننده، شما باید دقیقاً بدانید که محموله‌های کالا در هر زمان کجاست، از کجا آمده است و چه زمانی و کجا قرار است وارد شود. بارکد GS1 به شما اطلاعات دقیق و به روزی را می دهد تا بتوانید در هر زمان بهترین تصمیمات را برای تجارت خود بگیرید.

GTIN چیست؟

دریافت شناسه GTIN

GTIN یک شماره 14 رقمی در سطح جهانی است که برای شناسایی اقلام تجاری، محصولات یا خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد. GTIN همچنین یک اصطلاح جامع است که به کل خانواده ساختارهای داده UCC.EAN اشاره دارد. می‌توانند در انواع مختلفِ حامل داده‌ها رمزگذاری شوند. در حال حاضر، GTIN به طور انحصاری در بارکد استفاده می‌شود، اما می‌تواند در سایر حامل‌های داده مانند شناسایی فرکانس رادیویی RFID نیز مورد استفاده قرار گیرد.  کل خانواده ساختارهای داده در GTIN عبارتند از:

  • GTIN-8 (EAN-8)
  • GTIN-12 (UPC)
  • GTIN-13 (EAN-13)
  • GTIN-14 (EAN / UCC-128 یا ITF-14)

نحوه دریافت کد GTIN در ایران از GS1

در ایران هر تولید کننده معتبری با ثبت نام در سایت gs1-ir.org که نمایندگی GS1 جهانی در ایران محسوب می‌شود می‌تواند برای محصولات خود کد GTIN دریافت کنند. کد GTIN اختصاص داده شده به محصولات در سراسر دنیا معتبر و قابل شناسایی می‌باشد به این معنی که اگر یک کالایی در ایران تولید شده باشد و از  GS1 شناسه GTIN دریافت کرده باشد، مصرف کننده در هر کشور دیگری با اسکن بارکد یا جستجوی کد در سایت GS1 جهانی اطلاعات مربوط به محصول، می‌تواند مشخصات تولید کننده و کشور ساخت کالا را به دست می‌آورد.

کد IRC چیست؟

trc code

هر کالایی که در یک کارخانه تولید می‌شود ممکن است در طرح‌ها، رنگ‌ها و یا ابعاد مختلفی تولید شود. از آنجایی که نمی‌توان برای هر رنگ و سایز مختلفی از یک کالا یک کد GTIN مجزا دریافت کرد، باید برای رنگ‌ها و سایزهای زیر مجموعه یک کالا باید کد IRC جداگانه دریافت کرد. برای این منظور ابتدا باید کد IRC مادر برای کالا ثبت کرد و با استفاده از کد GTIN کالا برای هر سایز یا رنگ یا مدلی از آن کالا، کد IRC فرزندی دریافت کرد.

ایران کد چیست؟

همانطور که گفته شد کد ۱۳ رقمی  GTIN-13 (EAN-13) یک کد بین المللی است که سازمان  جهانی GS1 به کالاها اختصاص می‌دهد. در ایران مرکز ملي شماره گذاري کالا و خدمات ايران (ایران کد) به کالاهای ساخت داخل نیز یک کد اختصاص می‌دهد. ساختار و استاندار کد گذاری ایران کد با سازمان جهانی جی اس وان متفاوت است.در ایران کد 7 رقم اول نشان دهنده طبقه‌بندی ملی کالا است، ارقام بعدی نشان دهنده کد عضویت تولید کننده و در نهایت سریال کالا در ایران کد درج می‌شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *